Bez medu to nejde - pečeme medové perníčky
Po ochutnávce medu přišlo na řadu pečení medových perníčků.
Prosinec - pečeme a zdobíme medové perníčky
Posledně jsme ochutnávali různé druhy medu, říkali jsme si, že med lesní je tmavší a využívá se spíše jako prevence před chorobami, je z medovice, kterou vylučují mšice. Naopak med nektarový (květový) se používá na léčení po operacích, obsahuje více bílkovin, vitamínu a rychle cukernatí. Poslední med, který jsme ochutnali, byl med akátový, ten jako jediný vydrží až 2 roky, než začne cukernatět (tuhnout). Právě z těchto prvních dvou medů jsme si připravili těsto a v naší cvičné kuchyňce jsme začali rovnou s válením těsta a vykrajováním perníčků, abychom to všechno stihli. Byli jsme všichni moc šikovní, o čemž se můžete přesvědčit na fotografiích. -PON-
Fotogalerie
Přírodovědný projekt - Bez medu to nejde
Dnešní přírodovědu jsme trávili opět „ve společnosti včel“.
Poznej a chraň – prosinec
Sice na poslední chvíli, ale maliník i ostružiník jsme konečně zasadili, a aby toho nebylo málo, i spadané listí na školní zahradě se nás bálo. Ruku k dílu jsme společně přiložili a dost jsme se u toho pobavili.
Poznej a chraň - listopad
V listopadu jsme pro dobrou náladu, ochutnali sladkou jeřabinovou marmeládu, i máslo jsme si k tomu vyrobili, bylo k tomu potřeba hodně síly.
Přírodovědný projekt - Bez medu to nejde
Říjen – jednotlivé role včel v průběhu jejich života
Poznej a chraň - říjen
V říjnu jsme se snažili, obvod kmene změřili, k tomu také délku kmene, ať na to nezapomenem.
Projekt „POZNEJ A CHRAŇ“ – září
V září jsme moc nelenili, ruku k dílu přiložili, i když jeřáb trošku chřadne, nám přec nikdy neuvadne.
Od loňského roku má naše třída, v rámci projektu Poznej a chraň, v péči jeden ovocný strom – Jeřáb červený odrůda Moravský sladkoplodý a jeden ovocný keř Ostružiník maliník.